Dlaczego Polacy tak chętnie zakładają restaurację?

Dlaczego Polacy tak chętnie zakładają restaurację?

Polacy masowo marzą o prowadzeniu własnej restauracji. Marzą o tym niemal wszyscy: bankierzy, gospodynie domowe, informatycy i bezrobotni. Dlaczego? Często wokół prowadzenia restauracji roztacza się urocza magia. Wyobrażamy sobie po prostu, że jest ot miły styl życia. Dlaczego? Bo znamy restauracje tylko z punktu widzenia gościa. Zawsze kiedy chodzimy do restauracji jest nam miło. Jednakże musimy zdawać sobie sprawę z tego, że prowadzenie firmy w branży gastronomicznej to naprawdę ciężki kawałek chleba i do jego prowadzenia konieczne jest posiadanie przede wszystkim doświadczenia. Jest to biznes jak każdy inny – trzeba umieć zarządzać ludźmi elastycznie, ale jednocześnie posiadać do tego twardą rękę. Trzeba także znać się na gotowaniu i wiedzieć dokładnie jak uprawia się sprawny marketing. Trzeba także mięć wyczucie, znajomość rynku i zdolności negocjacyjne. Jednakże Polacy zdają się o tym wszystkim zapominać w momencie zakładania restauracji – wydaje im się, że jeśli są stałymi bywalcami lokali gastronomicznych, to wiedza jak je dobrze poprowadzić.

About